top of page

EEN WONDERSCHOON SIERAAD

Een set aan spelregels vormt vervolgens het leidende kader, zodat een aantrekkelijke ontwikkeling ontstaat die aansluit bij de regio en bij de verhaallijnen van de plek (van het grootseminarie, de gevangenis/ gedenkplaats en het kinderinternaat/ zorginstelling). 

 

Het levert een volgend beeld op (zie voorbeelduitwerking): 

Het nieuw opgetrokken hoofdgebouw ligt als een juweel aan het einde van de majestueuze oprijlaan, omgeven met tuinen en een wadi. Deze is op de plek van de voormalige slotgracht gesitueerd. Het oorspronkelijke gebouwencomplex is in volume uitgebreid, waarbij de van oorsprong karakteristieke naar achteren gekeerde hoven opvallen. De kapel is via een gang opnieuw met het hoofdgebouw verbonden en de nieuwe gang begrenst de oude binnenplaats.

Aan de achterzijde van het terrein ligt het rustige en natuurlijke deel van het landgoed met de laantjes van de breviertuin, met bosschages omlijst. De Mariagrot heeft haar beeld terug en is opnieuw te bewonderen. Langs en voor het hoofdgebouw liggen de nieuwe siertuinen. In het gebouw wordt gewoond, vinden bijeenkomsten plaats, is ruime voor een museum, een café en bevindt zich de nieuw ingerichte gedenkplaats. Een wandelingetje naar het dorp Haaren (die de beek kruist) is via een nieuwe zuidwestelijk gelegen route mogelijk en is een aanvulling op het bestaande ommetjesnetwerk in de omgeving. Het parkeren is hier zo onopvallend mogelijk ingepast en ligt grotendeels ondergronds. 

De voorterreinen zijn van weide en akker naar een parklandschap getransformeerd. Slingerende en rechte paden verbinden een boomgaard, de moestuinen met het kasrestaurant, de bezinningsruimte, de woongebouwen en het streekwinkeltje met elkaar. Ook hier is het parkeren ondergronds verborgen en daarmee van het oog onttrokken. Alleen aan de entree ter plaatse van het begin van de oprijlaan ligt een groen ingerichte bezoekersparkeerplaats.

 

Eindelijk is daar dan een lonkend perspectief voor landgoed Haarendael. Het voelt alsof het gebied wacht op nieuwe energie en vrolijkheid; tussen de bomen en in de gebouwen.  

ONTWIKKELKADER LANDGOED HAARENDAEL

locatie: Landgoed Haarendael, Haaren

opdr.gever: Gemeente Oisterwijk

periode: 2021-heden

bottom of page