PARK DE L'ARBRE DE MALANDER


locatie: Park de l'Arbre de Malander, België
opdr.gever: stad Ronse i.s.m. de Vlaams Bouwmeester
opgave: Studieopdracht
periode: 2009
team: MIXST URBANISME (Ingeborg Thoral, Andrew van Egmond, ARA)

ODE AAN PECHÈRE

Het was de gerenommeerde tuinarchitect René Pechère, die in 1951 het park de l’Arbre de Malander op een schitterende positie in de heuvels van de Vlaamse Ardennen mocht ontwerpen. Anno 2009 is het park aan een grondige renovatie en uitbreiding toe.

ONTWIKKELEN EN PROGRAMMEREN

Voor het gebied is een parkconcept bedacht dat voorziet in de ontwikkeling van een 'Cultural Taste Garden' voor de streek. Door in het park tal van culturele en kunstzinnige activiteiten te organiseren en een publiekstrekker in de vorm van een smaakpaviljoen aan te leggen, wordt het gebied opnieuw op de kaart gezet (en de ontwikkeling rendabel gemaakt).In het paviljoen kunnen de lekkerste en meest bijzondere gerechten en dranken worden geproefd, bereidt met verse producten uit eigen smaaktuin.

ENSCENEREN PARK EN TERUGBRENGEN IN HET GEHEUGEN VAN DE GEMEENSCHAP

Het bestaande erfgoed van Pechère wordt doorontwikkeld tot een volwaardige nieuwe parktuin, met prachtige groenborders, aantrekkelijke themakamers en een bijzonder uitzicht op de omgeving (tot aan de taalgrens van België). De themakamers zijn achter elkaar op de helling gesitueerd en onderling verbonden met een slingerend wandelpad. De ruimtes kennen een flexibel gebruik. In het ontwerp is gewerkt met kleur en textuur van beplanting, bijzondere parkvormen en objecten. Het nieuwe paviljoen bestaat uit een glazen kubus en lange wanden van gestapelde natuursteen. Deze wanden vormen de begrenzing van de binnenruimtes (in het paviljoen) en buitenruimtes (terrassen).

Een vergeten plek in de stad krijgt op deze wijze met een nieuw programma en een herinrichting, weer een hernieuwde betekenis.